Словник термінів або довідковий розділ
Словник термінів
Запах - відчуття, обумовлене дією летючих пахучих речовин на рецептори слизової оболонки носової порожнини.
Аромат - приємний запах, що відчувається носом.
Букет - різноманіття запахів та ароматів, що комбінують у коньяку.
Аромати, що злітають (або montant) - перший аромат, який подарував Вам напій.
Тривалість - тривалість ароматів.
Присмак - відчуття на кінчику язика та піднебінні.
Смак - суміш тривалих відчуттів у роті (присмак + аромат).
Закінчення - смак, який залишається на піднебінні, після того як Ви випили коньяк.
Час витримки коньяку – термін, протягом якого коньячний спирт перебував у дубовій бочці. В залежності від часу витримки коньяки поділяють на ординарні та марочні.
Коньяк України - міцний алкогольний напій з характерним букетом та смаком, отриманий купажем коньячних спиртів, витриманих не менше 3 років у дубовій тарі. ДСТУ 4700:2006
Ординарні коньяки одержують із спиртів витриманих від 3 до 5 років.
Марочні коньяки України - коньяки, які вироблені з українського винограду, на підприємствах повного циклу коньячного виробництва - починаючи з власних виноградників, перекуркі спиртів та витримки у дубових бочках не менше 6 років.
Колекційний коньяк - марочний коньяк додаткової витримки.
Чим відрізняється коньяк від бренді? Бренді походить від голландського "brandjiwin" що означає "палене вино". Його отримують шляхом дистиляції виноградного вина з подальшою витримкою у дубових бочках протягом півроку. Усі коньяки - бренді, але не все бренді можуть вважатися коньяками.
Виноград коньячних сортів. Для виробництва коньячних виноматеріалів використовують високоврожайні сорти білого винограду з нейтральним або легким квітчасто-фруктовим ароматом.