Словник термінів або довідковий розділ

Подача та дегустація коньяку

Ще півстоліття тому у Франції було прийнято пити коньяк у будь-який час дня, розбавляючи його чистою або зельтерською (газованої) водою. Лише кращі, витримані коньяки пропонувалися на при кінці трапези для її гідного завершення. Згодом звичай використання коньяку як аперитиву був забутий, головним чином завдяки зусиллям великих будинків, які прагнули до підвищення престижу своєї продукції, а тому горою стояли проти її змішування з чим би то не було. При цьому ніша, яку займає перш коньяком-аперитивом, перейшла до віскі.

Однак в останнє десятиріччя положення на споживчому ринку змінилося, і ці ж будинку, прагнучи до збільшення своїх продажів, роблять наполегливі зусилля з відновлення втраченої традиції. Коньяк пропонований з газованою водою, тоніком або льодом, дійсно є непоганим аперитивом Цікавим може бути його поєднання з шампанським або вермутом. Звичайно, подавати таким чином слід лише молодий, недорогий продукт - VS, у крайньому випадку VSOP. Той, хто наливає пепсі або коку в склянку з ХО або ще більш коштовним елітним продуктом, демонструє не тільки неповагу до майстра, який створив коньяк, а й власну дикість, нездатність гідно оцінити якість запропонованого йому чуда.

Все ж по перевазі коньяк подається на при кінці трапези. Це цілком зрозуміло: більшість дослідників сходиться в тому, що він сприяє травленню. Подібні напої недарма називаються діжестів. Але не слід забувати французьку приказку: "Зерно до зерна, а виноград до винограду". Напевно, щоб уникнути небажаних наслідків краще не змішувати за однією трапезою напої, отримані на основі різної сировини. Тому коньяк у якості діжестіва подається у тих випадках, коли обід або вечерю запивали вином. І навпаки: вибір коньячного аперитиву припускає подальший супровід трапези вином.


Вам уже исполнилось 18 лет?
Вам вже виповнилося 18 рокiв?
Are you already 18?