ВИТРИМКА
 

ВИТРИМКА

Головна інтрига у тому, що коньячний спирт перетворюється в божественний коньяк тільки після витримки в дубових бочках. Дубова бочка - це набагато більше, ніж просто ємність ... Адже тільки витримка в бочці робить коньяк коньяком і додає неповторний букет.

Таврійські коньяки зріють в дубових бочках, місткістю від 300 до 600 літрів. Чим бочка старіше, тим цінніше. Їх парк складає 6500 бочок. Бочки використовуються в середньому 3-5 разів. Кожен цикл, в середньому, триває 5 років. Загальний термін експлуатації їх від 15 до 20 років. Як тільки бочки заповнені, їх відправляють на склад, де поміщають на роки витримки. Витримка - це важлива частина процесу.

Отже, входить в бочку спирт, а виходить коньяк. Значить, вся справа в бочці? Ми схильні вважати, що 60-70% смаку залежить від бочки, в якому зберігається коньячний спирт, саме тому він в ній так довго перебуває. У коньяках міститься близько 500 компонентів, а в дуже старих - більше 2000. І всі вони переходять в спирт від дуба. Саме дуб звільняє аромати, і спирт набуває властивий коньякам янтарно-золотавий колір.

Як це відбувається? Кисень проникає через мікротріщини всередину, спирт взаємодіє з ним і випаровується крізь бочку. Навколо панують особливі аромати. Тут, в дубових колисках, дозрівають марочні коньяки - мінімум 6 років. Періодично дегустаційна комісія проводить дегустацію, щоб перевірити, як вони дорослішають. Кожен дегустатор зобов'язаний спробувати і дати оцінку того, що випробувано ... визначити його колір, букет і визначити його смак. Все фіксується в паспортах. Випадковості виключені. А далі залишається чекати...

Йдуть роки, змінюється світ навколо. А тут панує спокій. Перебуваючи в бочках, коньяк поступово втрачає «частку ангелів» - невелику кількість коньячного спирту. Приблизно 3% в рік випаровуються. Втрати чималі. Зате знавцям залишається приголомшливий смак. Найдорожчі сорти - найстаріші. Це одна з причин, чому старий коньяк коштує дорого.

В цей шедевр вкладені роки. Пам’ятаємо, - за кожен рік витримки потрібно платити ангельську частку ... В коньяку все замішано на цій магії ароматів. Тільки через 8-12 місяців спирт набуває світло-золотистий колір і насичується танінами. Правда, аромати коньячного спирту (квіткові і фруктові тони) і деревини поки ще не склалися в єдиний букет, а розрізняються окремо.

Через 3-5 років спирт разюче змінює і смак, і аромат. З'являється відчутна м'якість та бархатистість. Сформований букет наповнюється фруктовими та ванільними відтінками, які і визначають згодом букет молодих коньяків. Спирти 8-10-річної витримки відрізняються ще більшою м'якістю. А букет доповнюється благородними тонами тютюну і меду.

 

Назад            Наступний етап


Вам уже исполнилось 18 лет?
Вам вже виповнилося 18 рокiв?
Are you already 18?